FAQ

Vind je niet wat je zoekt? Ga naar contact!

Over KOOGO

KOOGO – Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs – is de ouderkoepel van het gemeentelijk, stedelijk en provinciaal onderwijs. KOOGO ondersteunt en begeleidt de actieve ouderwerking op school. Meer weten?
KOOGO verstuurt tweewekelijks het e-zine Nieuwsflits. Op de website vind je het laatste beleidsnieuws. Daarnaast verspreidt KOOGO ook standpunten en persberichten. Meer weten?

Over ouderwerking op school

De ouderraad en het oudercomité zijn beiden vormen van ouderwerking. Ze verschillen wel van structuur en hebben een andere wettelijke basis. Meer weten?
Het huishoudelijk reglement van de ouderwerking verschilt naargelang de structuur van de ouderwerking. Ben je een decretale ouderraad of een ouderwerking als feitelijk vereniging? Een ouderwerking als vzw stelt dan weer statuten op. Meer weten? Vraag bij ons via mail het sjabloon aan voor het huishoudelijk reglement van de ouderraad en/of het sjabloon van het huishoudelijk reglement van de ouderwerking feitelijke vereniging. Meer weten over statuten van vzw’s? Neem contact met VSDC.
Wanneer de ouderwerking, de school en het schoolbestuur onderling akkoord zijn, kan er een decretale ouderraad opgericht worden. De school moet zo’n ouderraad oprichten als minstens 10% van de ouders dat vraagt, voor zover dit percentage ten minste drie ouders betreft. Meer weten?
Wanneer de ouderwerking duurzame materialen of financiële middelen aan de school schenkt, kan dit best gebeuren via een schenkingsformulier. Reden hiervoor is dat zowel financiële als materiële schenkingen automatisch eigendom worden van de gemeente. Het schenkingsformulier officialiseert dit. Meer weten? Financiële schenking - Materiële schenking - Schenking toestellen
KOOGO ontwikkelt zelf vormingen. We bieden deze aan op maat van je ouderwerking. Het aantal vormingen is beperkt maar speelt in op wat ouders vooral bezig houdt. Meer weten?
KOOGO promoot ook vormingen van externe partners. Meer weten?
Een belangrijke rol van de schoolraad is om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt op en rond de school. De schoolraad heeft vooral een adviesbevoegdheid in tal van zaken: het schoolreglement, de aanwending van de lestijden, verbouwingswerken aan de school enz. De schoolraad komt ongeveer 4 keer per jaar samen. Meer weten?
Een decretale ouderraad kan rechtstreeks ouders afvaardigen voor de schoolraad. Als er een decretale ouderraad is, kan je dus via deze weg lid worden van de schoolraad.
Is er geen decretale ouderraad of kiest deze ervoor om niet rechtstreeks ouders af te vaardigen, dan worden er verkiezingen georganiseerd voor al de ouders. Je kan je hiervoor kandidaat stellen.
Je bent vrijwilliger als jij je inzet voor een organisatie zonder winstoogmerk. Als je er geen geld mee verdient. Als niemand je verplicht om dit te doen. Als je in het bestuur van een organisatie zit, ben je eveneens een vrijwilliger. Dan geldt de vrijwilligerswet ook voor jou. Meer weten?
Ook als ouderwerking moet je rekening houden met de privacywetgeving. Dit wil zeggen dat je de regels moet respecteren die de persoonsgegevens van individuele personen beschermen. Meer weten?

Sommige ouderwerkingen verwerven inkomsten door sponsoring. Dit kan een financiële sponsoring zijn, een materiële sponsoring of het gratis krijgen van een dienst. Er zijn een aantal algemene principes waar rekening mee gehouden moet worden als je een sponsoring overweegt.

Let op: dit zijn principes voor scholen/schoolbesturen en niet voor ouderwerkingen. Aangezien je ouderwerking aan een school verbonden is, lijkt het ons goed om rekening te houden met deze principes.

Verplichte activiteiten

Op verplichte activiteiten of leermiddelen mag geen reclame staan, dus er mag  geen reclame in hand- en werkboeken, de agenda, het klaslokaal of de turnzaal. In de refter mag dat bijvoorbeeld wel, tenminste als die niet voor verplichte activiteiten gebruikt wordt.

Niet-verplichte activiteiten

Bij niet-verplichte activiteiten mag een school/ouderwerking vermelden dat zij die dankzij een persoon, bedrijf of vereniging gratis of tegen een lagere prijs kan aanbieden.

Maar let op de volgende punten:

  • De sponsoring moet verenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taken en doelstellingen van de school
  • De sponsoring moet in overeenstemming zijn met de goede smaak en het fatsoen
  • De sponsoring mag de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van de school niet in het gedrang brengen.

In het geval van bijvoorbeeld reclameboekjes tijdens een schoolfeest, kunnen dus namen en logo’s gebruikt worden.

schoolraad en schoolreglement

Elke school maakt binnen de schoolraad concrete afspraken over de algemene principes over sponsoring, reclame en handelspraktijken en moet die via het schoolreglement aan de ouders bekendmaken.

fiscale attesten

Als ouderwerking kan je geen fiscale attesten uitreiken, zelfs niet als je rechtspersoonlijkheid hebt. Aan je sponsor kan je wel een bewijs geven van de ontvangen gelden of goederen.

Bijkomende informatie over sponsoring, reclame en handelsactiviteiten kan je hier vinden

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/ouders/wat-mag-en-moet-op-school/afspraken-in-het-schoolreglement/verkoop-en-reclame 

De meeste bankrekeningen kosten tussen de €3 en €5 per maand. Er is wel wat verschil tussen banken hoe je de rekening kan openen. Bij sommige banken wordt er een grondige check gedaan, bij andere banken is het voorleggen van een verslag of het huishoudelijk reglement voldoende. De procedures en kosten lijken niet door de banken centraal geregeld wordt, maar dat het afhankelijk is van kantoor tot kantoor. Ga dus eens horen bij een kantoor in de buurt. Heb je veel geld op de zichtrekening staan, overweeg dan om een spaarrekening te openen. 

Over het aanbod van KOOGO

KOOGO kan zich komen voorstellen om uit te leggen wat de organisatie kan betekenen voor jou. Wij kunnen zorgen voor ondersteuning of een begeleiding op maat. Wij kunnen je ook heel wat inspiratie en tools bezorgen. Meer weten?
KOOGO heeft enkele kant-en-klare materialen en projecten. Er zijn ook heel wat inspiratiebronnen en tools waar je mee verder kan. Meer weten? Projecten - Inspiratiebronnen - Tools
Dat kan zeker. KOOGO voorziet heel wat nuttige informatie voor ouders over onderwijs en opvoeding. De stem van ouders laten horen bij het departement onderwijs of in de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) is een belangrijke taak van KOOGO. Wanneer er een conflict is met de school kan KOOGO optreden als bemiddelaar. Meer weten?
In een LOP vergaderen vertegenwoordigers van alle scholen uit een gemeente of regio en hun partners: CLB’s, ouders en leerlingen, lokale partners, organisaties van migranten en armen, integratiecentra, onthaalbureaus voor nieuwkomers en schoolopbouwwerk. Zij maken er samen afspraken, zodat alle leerlingen gelijke onderwijskansen krijgen. Het LOP kan bemiddelen in moeilijke situaties. Zo zal het LOP ouders helpen als een school weigert om hun kind in te schrijven. Meer weten?

Over specifieke onderwijsbehoeften

Je kind zit in de kleuterschool 

Een kind stapt meestal over van de kleuterklas naar de lagere school als het 6 jaar is. Of juister: op 1 september van het jaar waarin het 6 wordt. Het is wel al leerplichtig vanaf de leeftijd van 5 jaar. Is je kind al 6, maar nog niet klaar voor het eerste leerjaar? Dan kan de ouder beslissen om het nog 1 jaar langer kleuteronderwijs te laten volgen. Dus als ouder beslis je of je kind overgaat naar het eerste leerjaar of nog een jaartje in de kleuterschool blijft.

Let op: om in het eerste leerjaar te kunnen starten moet je kind aan een aantal toelatingsvoorwaarden voldoen:

  • Je kind moet het voorgaande schooljaar ten minste 290 halve dagen aanwezig geweest zijn.
  • Bij een negatief advies van de klassenraad voor de beheersing van het Nederlands, moet de leerling een taalintegratietraject volgen

Meer informatie over deze toelatingsvoorwaarden vind je hier.

Vanaf 1 september 2022 valt de minimumleeftijd van 5 jaar voor het lager onderwijs weg. Met een gunstig advies van de klassenraad kleuteronderwijs of een gunstige beslissing van de klassenraad lager onderwijs en een advies van het CLB kan je kleuter vervroegd in het lager onderwijs stappen. Maar als ouder heb je het laatste woord en kan je beslissen om je kind in het kleuteronderwijs te houden.

Je kind zit in het lager onderwijs 

Overgaan naar een volgend leerjaar? 

Of je kind naar een volgend leerjaar mag overgaan, beslist de school. De school zegt dus in welk leerjaar een leerling thuishoort en dus ook of het een jaar moet ‘zittenblijven’. Hoe de school omgaat met overgaan of zittenblijven staat meestal in het schoolreglement.

Gaat de ouder niet akkoord? Tegen de beslissing tot zittenblijven bestaat geen beroepsmogelijkheid. Het is mogelijk dat een andere school beslist dat de leerling wel mag overgaan naar een volgend jaar of leerlingengroep. Dat is de autonome bevoegdheid van die school.

Overgaan naar het secundair? 


De periode in het lager onderwijs duurt in principe 6 jaar. Is je kind een regelmatige leerling geweest? Dan beslist de klassenraad of je kind de doelen uit het leerplan voldoende beheerst. Als dat zo is, heeft je zoon of dochter zijn eerste getuigschrift op zak: dat van het basisonderwijs. Het is zijn toegangsticket tot de A-stroom van het secundair onderwijs. 

Heeft de leerling het zesde leerjaar van de lagere school afgerond, maar kreeg hij geen getuigschrift? Hij kan toch starten in het eerste leerjaar B.
Zelfs leerlingen die het zesde leerjaar niet gevolgd hebben, kunnen in het eerste leerjaar B starten zonder getuigschrift basisonderwijs. Voorwaarde is wel dat ze 12 zijn of worden vóór 31 december van het lopende schooljaar. Leerlingen die in het eerste leerjaar B geslaagd zijn, krijgen automatisch een getuigschrift van het basisonderwijs.

Leerlingen die 15 jaar worden, kunnen niet meer in de lagere school terecht.

uitzonderingen:

  • Vanaf 1 september 2022, kan je ook mét een getuigschrift basisonderwijs naar het eerste leerjaar B op voorwaarde van een gunstige beslissing van de klassenraad, een gunstig advies van het CLB en akkoord van de ouders.
  • De leerling moet de lagere school niet op 6 jaar afwerken. De klassenraad kan een hoogbegaafde leerling sneller een getuigschrift basisonderwijs geven. Dan kan de leerling naar het secundair overstappen.


Je kind zit in het secundair onderwijs 

De klassenraad beslist. De klassenraad geeft A-, B- of C‑attest. Leerlingen gaan in het secundair onderwijs naar het volgende leerjaar als ze een oriënteringsattest A of B hebben gekregen:

A‑attest betekent dat ze geslaagd zijn en tot het volgende leerjaar worden toegelaten.

Een B‑attest houdt in dat de leerling geslaagd is en naar een volgend leerjaar over mag, maar niet naar om het even welke studierichting.

Uitzondering:

  • In het eerste leerjaar van de eerste graad krijgt de leerling geen B-attest meer, maar een A-attest met een uitsluiting (clausulering). Met een A-attest met uitsluiting kan de leerling in principe niet overzitten, tenzij het een uitgebreide clausulering betreft. Dan kan overzitten wel, zonder advies van de klassenraad.
  • Ook met een B-attest kan je blijven zitten wanneer de klassenraad een gunstig advies geeft. Bij een ongunstig advies van de klassenraad moet je overstappen naar het hogere leerjaar.

Een C‑attest betekent dat de leerling niet geslaagd is voor het voorbije schooljaar, en dus moet ‘blijven zitten’. De leerling mag niet overgaan naar een hoger leerjaar. Verandering van studierichting binnen hetzelfde leerjaar mag wel.

let op:

  • Onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering geeft de klassenraad geen advies voor een leerling die een uitgebreide clausulering kreeg. De leerling behoudt dan het recht op overzitten met een B-attest.
  • In sommige gevallen mag een kind ook overgaan op basis van leeftijd: naar het tweede leerjaar B mag je als je 14 bent, naar een derde jaar arbeidsmarktfinaliteit – bso als je 15 bent.
  • Bij een overstap van de B-stroom naar de A-stroom blijft een leerling in eenzelfde jaar, maar is er geen sprake van overzitten.

Ben je niet akkoord met het attest dat je kind op het einde van het jaar kreeg? De procedure staat in het schoolreglement: alleen via de weg die daar beschreven staat, kan je tegen de beslissing in beroep gaan.

Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden kan je hier vinden.

Meer informatie over zittenblijven, overgaan, een jaar overslaan, evaluaties en meer, kan je hier vinden.

bron: https://www.klasse.be/3534/zittenblijven-wie-beslist/

 

Een kind kan enkel naar het buitengewoon onderwijs met een verslag van het CLB. Het CLB zal eerst bekijken of alle mogelijke maatregelen werden genomen in de gewone school alvorens te verwijzen naar het buitengewoon onderwijs.
Ook al heeft een kind een verslag dat toegang geeft tot het buitengewoon onderwijs, de ouders kunnen nog altijd beslissen om naar een gewone school te gaan. De gewone school schrijft je kind in onder ‘ontbindende voorwaarden’. Dat wil zeggen dat de school de inschrijving terug ongedaan kan maken.  CLB, school en ouders overleggen samen en zoeken uit welke aanpassingen nodig en redelijk zijn. Pas daarna beslist de school of je kind ingeschreven kan blijven. De school moet haar beslissing motiveren.
Meer info: https://www.klasse.be/1254/gewoon-of-buitengewoon-onderwijs-wie-beslist/

De Vlaamse Bemiddelingscommissie bemiddelt op verzoek van ouders, het CLB of de school. 

Je kan zelf als ouder naar de Vlaamse Bemiddelingscommissie stappen als:

  • je het oneens bent over de noodzaak of de inhoud van een verslag voor een IAC (individueel aangepast curriculum) in het gewoon onderwijs

OF

  • je het oneens bent over de noodzaak of de inhoud van een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs

Meer info over de Vlaamse Bemiddelingscommissie en wat je kan verwachten:  https://www.onderwijs.vlaanderen.be/nl/vlaamse-bemiddelingscommissie

Je kan als ouder zelf geen ondersteuning voor je kind aanvragen.  Maar…

  • Als je kind (nog) geen gemotiveerd verslag of verslag heeft, dan kan je terecht bij de school van je kind en bij je CLB. Samen met jou onderzoeken de school en het CLB of een handelingsgericht diagnostisch traject wenselijk is. Dat traject kan leiden tot een gemotiveerd verslag of een verslag.
  • Als je kind al een (gemotiveerd) verslag heeft, dan heeft je kind recht op ondersteuning vanuit een buitengewone school of een ondersteuningsnetwerk. De school vraagt dan deze ondersteuning aan. 

Meer info: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/ondersteuning-voor-leerlingen-met-specifieke-onderwijsbehoeften

In eerste instantie is het de bedoeling dat de school basiszorg aanbiedt aan jouw kind zodat de leerplandoelen bereikt kunnen worden. Dat kan door extra taalondersteuning, ondersteuning wiskunde, ondersteuning in sociale vaardigheden…
Een school geeft zelf aan wat er mogelijk is binnen de school en gaat hierover met ouders in overleg.
Soms hebben kinderen nood aan extra hulp die de school of het centrum voor leerlingenbegeleiding niet kunnen bieden. Een leerling moet bijvoorbeeld revalideren na een ziekte of ongeval. Of ouders doen een beroep op buitenschoolse hulp als hun kind een diagnose heeft van een stoornis die extra ondersteuning vergt.  De school kan dan toestaan dat ouders buitenschoolse hulpverlening inschakelen, die plaatsvindt tijdens de lestijden en eventueel op school.
Ouders brengen best de school op de hoogte wanneer ze extra buitenschoolse hulp inschakelen.  
Er zijn verschillende manieren om buitenschoolse hulp te zoeken:  

  • Via de school en de zorgcoördinator samen op zoek gaan naar hulp van een logopedist, kinesist, ergotherapeut, psycholoog…
  • Via de CLB medewerker op school
  • Zelf op zoek gaan in je regio
  • Via de maatschappelijk werker van de mutualiteit
  • Via het CAW ( centrum dat advies geeft over algemeen welzijn)

Meer info over buitenschoolse hulpverlening: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/buitenschoolse-hulpverlening

Leerlingen met een lees- of een schrijfprobleem in het lager en secundair onderwijs kunnen gratis voorleessoftware gebruiken. 
Deze voorleessoftware is beschikbaar voor alle leerlingen uit het gewoon en buitengewoon lager en secundair onderwijs met een van de volgende profielen:

  • Leerlingen met een attest dyslexie (ernstige leesproblemen)
  • Leerlingen met een attest dyspraxie (ernstige schrijfproblemen)
  • Leerlingen in het gewoon onderwijs met een gemotiveerd verslag
  • Leerlingen met een (inschrijvings)verslag type 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 of basisaanbod
  • Leerlingen met een ADIBib-attest van het CLB. Dat is een attest voor jongeren die buiten de bovenstaande doelgroepen vallen maar die wel zinvol gebruik kunnen maken van ADIBoeken en voorleessoftware.

De doelgroep is dus ruimer dan leerlingen met dyslexie of een leerstoornis. Het gaat om voorleessoftware en niet om dyslexiesoftware.

Meer info over voorleessoftware en hoe aanvragen: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/voorleessoftware-voor-leerlingen-met-leesbeperkingen

Er zijn geen erkende speciale scholen voor hoogbegaafden.
Wel zijn er een aantal scholen met projecten voor hoogbegaafde leerlingen. Of met kangoeroeklassen (k-klassen): extra klassen waar hoogbegaafde leerlingen 2 tot 4 uur per week samen aan specifieke projecten werken, of extra uitdagende leerstof aangeboden krijgen.

Meer info over scholen voor hoogbegaafde leerlingen: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/ouders/ondersteuning-en-begeleiding/hoogbegaafde-leerlingen

Belangrijke informatie over onderwijsbehoeften, de onderwijsloopbaan en de kwaliteiten van je kind geeft de school best door aan de volgende school.  Zo kan deze sneller aan de slag op maat van de sterktes en zwaktes van je kind. Je kan als ouder vragen om bepaalde info niet door te geven. Informatie over het niet naleven van de leefregels mag de school sowieso niet doorgeven. De school is verplicht om het (gemotiveerd) verslag van je kind door te geven. Je kan je als ouder hier niet tegen verzetten.
Het CLB kan als partnerorganisatie van de school bekijken of ze een bemiddelende rol kan spelen.

Als er een gemotiveerd verslag is of een verslag via het CLB dan is het de bedoeling dat het CLB van de oude school de info doorgeeft aan het CLB van de nieuwe school.

meer informatie hierover kan je vinden op https://www.ikbeslis.be/ouders-leerkrachten/privacy-op-school/het-leerlingendossier#:~:text=Als%20de%20school%20meer%20wil,is%20niet%20toegelaten%20zonder%20toestemming.