Spijbelen en schoolmotivatie

Help, mijn kind wil niet meer naar school! Wat nu? 

In Vlaanderen verlaat maar liefst 12,5 procent van de jongeren het secundair onderwijsschooluitval zonder diploma. In de grotere steden loopt dat cijfer vaak op tot rond de 20 %. In de maatschappij weerklinkt toch best wel vaak dat 'ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen', maar wat als je als ouder je kind ziet uitvallen op school? Wat als je ziet dat het misgaat? Welke mogelijkheden en vormen van ondersteuning zijn er? Sommige jongeren zijn schoolmoe, vertonen ongewenst gedrag op school of spijbelen. Ouders weten niet altijd hoe hiermee om te gaan. Hoe kunnen ouders hun kind opnieuw motiveren om naar school te gaan? 


Op 31 mei organiseerden de drie ouderkoepelverenigingen, GO! ouders, KOOGO en VCOV, twee online infomomenten over schooluitval.  Tijdens dit infomoment werd er informatie gegeven over de ondersteuning die de Proviciale netwerken Samen tegen Schooluitval bieden om ouders en hun kinderen te begeleiden als ze dreigen de school te verlaten zonder diploma.

Je kan de infosessie over vroegtijdig schoolverlaten dat KOOGO samen met GO! ouders en VCOV organiseerden herbekijken via deze link. In de infosessie lichten medewerkers van het Departement Onderwijs en Vorming het thema vroegtijdig schoolverlaten toe.

Hieronder zetten we de contactgegevens op een rijtje waar ouders en onderwijsprofessionals terecht kunnen indien ze kampen met jongeren die uit het onderwijs dreigen uit te vallen:

 

KOOGO geeft ook elk jaar 2 infomomenten rond schoolkeuze. We geven ouders een aantal handvaten in de zoektocht naar de juiste studierichting en school voor hun kind van basis naar het secundair onderwijs. Alle info vind je via deze link en inschrijven kan hier.

 

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met onze medewerker Samira Azeroual.

Wil je thuis zelf aan de slag? Profo heeft een Schoolmotivatiepuzzel ontwikkeld.

 

 

School-motivatie-puzzelsmp

Elke jongere gaat wel eens door een moeilijke periode, waarin het schoolse leven niet van een leien dakje loopt. Vaak vinden ze zelf de woorden niet om aan te geven waarom het mis loopt. “Ik weet het niet”, is het standaardantwoord dat begeleiders en ouders te horen krijgen.

Via de Schoolmotivatiepuzzel van PROFO vzw kan je kind op een eenvoudige manier een duidelijker antwoord geven dat wél handvatten biedt om mee aan de slag te gaan voor gepaste ondersteuning. De visuele manier van voorstellen is ook een eye-opener voor de jongere zelf om actie te ondernemen. Aan de hand van de Schoolmotivatiepuzzel krijgen jongeren een stem zodat begeleiders en ouders samen met hen doelgericht stappen kunnen zetten om de motivatie te verhogen. Zo hebben ze de beste kans om terug gemotiveerd naar school te gaan en om vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen.

De mooi verzorgde, duurzame Schoolmotivatiepuzzel bestaat uit 23 motivatiepuzzelplaatjes, een handleiding van 20 pagina's en een opbergdoos. De puzzel kost 25 euro exclusief verzendingskosten (5,70 euro). 

Bestellen kan je doen op de website van PROFO vzw. 

Marieke van KOOGO ging aan de slag met de schoolmotivatiepuzzel, lees hier haar bevindingen.

 

Brochure Duaal leren

Wil je kind graag leren op school én op een werkplek? Is je kind niet meer gemotiveerd om hele dagen in de schoolbanken te zitten? Dan is duaal leren misschien een alternatief. Er bestaan namelijk heel wat studierichtingen waarbij je kind niet voltijds op de schoolbanken hoeft te zitten en toch een volwaardig diploma kan behalen.

Wil je graag meer weten over wanneer je kind kan instappen, wat dat betekent voor het groeipakket, ….? In deze nieuwe brochure van KOOGO i.s.m Topunt Gent, GO! ouders en VCOV, vind je antwoorden op veel gestelde vragen over duaal leren.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Marieke van KOOGO.

 

brochure duaal leren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviews over spijbelen

Straathoekwerkers

Deze interviews vertrekken vanuit een aantal stellingen die gebruikt worden op de gespreksavond voor ouders over spijbelen en motivatie. Het kadert binnen het thema ‘schooluitval’ van de 3 officiële ouderkoepels van Vlaanderen (GO! ouders, KOOGO en VCOV). Het zal als meerwaarde toegevoegd worden aan het bestaande materiaal.

Elke jongere is uniek: daag ze uit, luister wat ze willen vertellen en laat ze vooral niet los!
Een interview met 2 gedreven dames.

Als een kind geen ‘pluim’ krijgt, haakt het af!
Interview met een mama met een duidelijke eigen mening.


 

Help, mijn kind wil niet meer naar school! Wat nu? 

In Vlaanderen verlaat maar liefst 12,5 procent van de jongeren het secundair onderwijs zonder diploma. Sommige jongeren zijn schoolmoe, vertonen ongewenst gedrag op school of spijbelen. Ouders weten niet altijd hoe hiermee om te gaan. Hoe kunnen ouders hun kind opnieuw motiveren om naar school te gaan? 

Op 31 mei organiseerden de drie ouderkoepelverenigingen, GO! ouders, KOOGO en VCOV, twee online infomomenten over schooluitval.  Tijdens dit infomoment werd er informatie gegeven over de ondersteuning die de Proviciale netwerken Samen tegen Schooluitval bieden om ouders en hun kinderen te begeleiden als ze dreigen de school te verlaten zonder diploma.

Je kan het infomoment herbekijken via deze link.

Wil je thuis zelf aan de slag? Profo heeft een Schoolmotivatiepuzzel ontwikkeld.